Naujienos

Maisto technologams – nauja atradimų ir inovacijų erdvė Alytaus kolegijoje

2021-06-09

Alytaus kolegija, svarbiausiu veiklos prioritetu išskirianti studijų kokybę bei studijų programų atitikimą šiandienos reikalavimams, rūpinasi, kad jauni žmonės, įgiję išsilavinimą, karjeros siektų gimtajame krašte – Dzūkijoje. Jau 20 metų vienintelė Pietų Lietuvoje aukštoji mokykla, puoselėdama šį siekį, specialistų rengimo neįsivaizduoja be glaudžių institucijos ryšių su pažangiomis įmonėmis ir inovacijų diegimu studijų procese. Reaguodama į darbo rinkos poreikius ir jausdama maisto technologų vakuumą maisto pramonėje, Alytaus kolegija, akreditavusi Maisto produktų technologijos (MPT) studijų programą, jau dešimtmetis kaip rengia maisto technologijų specialistus.

Studentų praktiniams įgūdžiams tobulinti bei mokslo taikomajai veiklai vykdyti kolegijoje įkurta puiki praktinė bazė: įrengtos Neorganinės ir organinės chemijos, Maisto chemijos, Fizikinės cheminės analizės, Mikrobiologijos laboratorijos. Šiais mokslo metais STEAM (angl.  science, technology, engineering, arts, maths) centre pradės veikti specializuota Maisto produktų technologijos, kulinarinio meno ir sveikatinimo laboratorija, aprūpinta naujausia maisto gamybai, tyrimams, jusliniam vertinimui skirta įranga. Šis centras plėtos mokslo bendruomenės ryšius: sukurta STEAM platforma padės nutiesti tiltus tarp studento ir mokslininko, dėstytojo ir maisto pramonės įmonės specialisto – stiprins mokslo ir verslo bendradarbiavimą. Studentams atsivers tyrimų, atradimų ir inovacijų erdvė. Tiek studentai, tiek maisto pramonės įmonių specialistai savo kompetencijas galės tobulinti atlikdami liofilizacijos proceso vitaminų kiekio kitimo maisto produktuose tyrimus, genetiškai modifikuotų organizmų maisto žaliavose ir produktuose nustatymą, maisto produktų užterštumo bei potencialių alergenų maiste tyrimus, dirbtinių ir natūralių maisto dažų ir dažiklių identifikavimą, maisto žaliavų ir produktų tekstūros tyrimus, temperatūros, apšvietimo, drėgmės ir kitų abiotinių veiksnių maistui įtaką, botaninės kilmės ir kokybės rodiklių sąsajų gyvūninės kilmės produktuose tyrimus ir kt. Įkurtas STEAM centras Alytaus kolegijoje, taip pat skatins moksleivius domėtis gamtos, tiksliaisiais, technologijų bei inžinerijos mokslais, kuriuos jie studijuotų ateityje ir rinktųsi šios krypties profesijas bei kurtų verslus Pietų Lietuvos regione.

Maisto industrijos regione plėtra –– nuo žaliavos iki produkto –– suformuoja specialistų poreikį, susietą su maisto gamyba, tyrimais ir sveikatai palankiomis technologijomis. Kadangi maistas yra pagrindinis įsivaizduojamų kultūros struktūrų žymeklis, jo estetizavimas yra taip pat labai aktualus veiksnys. Studijų programos turinyje pastebimos aiškios maisto gamybos sąsajos su kulinariniu menu, bendravimo kultūra valgant, žaliavų ir patiekalų derinimu bei sveikatingumu tarpusavyje. Šiandieninėse studijose prioritetas teikiamas kūrybingam procesui, numatoma orientacija į problemų sprendimą, visuomenės gyvenimo ir informacijos kaitą, šiuolaikines technologijas, sveikatai palankią ir estetišką mitybą, gyvenseną, išprususį vartotoją.

Rinktis šią studijų programą motyvuoja ir tai, kad jau antrajame kurse studentams atsiveria galimybė pagal Erasmus+ mainų programą tęsti studijas Italijos, Turkijos, Prancūzijos, Ispanijos, Skandinavijos ir kt. šalių aukštosiose mokyklose. Net 3 MPT studijų programos studentai vyko studijuoti vieną semestrą maisto technologijų studijų į Foggia universiteto Žemės ūkio, maisto ir aplinkos fakultetą Italijoje. Studijuodami čia jie patyrė daug iššūkių: „vietinių atsipalaidavimas ir nesivarginimas „laužyti liežuvio“ anglų kalba kartais nervindavo, tačiau, galop, supratome, kad problemos sprendimas „ne karštosiomis“ sutaupo daug nervų ir laiko, o svetimos kalbos girdėjimas ir supratimas pravertė vėliau, keliaujant po šalį,“ – pasakojo iš studijų Italijoje grįžusi studentė Greta. Jos kolega Ignas pastebėjo, kad „italai jau iš prigimties vertina maistą – tai viena iš jų vertybių. Jie puikiai skiria gerą maistą nuo blogo. Tai jiems skiepijama nuo mažens, jų skonio receptoriai jautriai reaguoja jusliniai vertinant maistą. Pica jiems, ne taip kaip mums – greitas maistas. Picą jie ruošia su meile ir prieskonių gausa, o pats procesas užtrunka gana ilgai. Daržoves jie valgo šviežias ir daug. Vanduo yra vienas iš pagrindinių ir svarbiausių komponentų mityboje“. Studijos užsienyje suteikia ne tik naujausių maisto technologijų, gamybos, maisto dizaino ir saugos žinių, bet ir gerokai patobulina užsienio kalbų įgūdžius.

MPT studijų programa ypač populiari tarp dirbančiųjų. Studijuojant ištęstine studijų forma, yra puikios sąlygos teorines žinias pritaikyti praktinėje veikloje bei įrodyti darbdaviui gebėjimą keistis, tobulėti ir siekti karjeros savo įmonėje. Tai svarbi motyvuojanti priemonė siekti didesnio atlyginimo bei būti pranašesniam darbo rinkoje.

Tie, kurie nori patirti tikro studentiško gyvenimo skonį, gali rinktis nuolatinę MPT studijų programos formą. Atkreiptinas dėmesys į tai,  jog nemažai dabartinių šios specialybės studentų yra baigę įvairias mokyklas – turizmo, paslaugų, verslo ir technologijų. Jie jau išmano virėjų, barmenų, padavėjų darbą, ir Alytaus kolegijoje plečia savo žinias, papildo naujais praktiniais įgūdžiais. Todėl atsiveria galimybė įskaityti kai kuriuos studijų dalykus, sutrumpinti studijas ir sutaupyti savo ar tėvų lėšas. Be to, jiems daug paprasčiau studijuoti ir taip nelengvus studijų dalykus.

Stojant į MPT studijų programą, konkursinio balo sandara: matematika, lietuvių kalba, chemija arba biologija arba fizika.

Maisto produktų technologija studijų programą Alytaus kolegijoje rinktis verta, nes čia:

  • puikus teorinių ir praktinių žinių balansas;
  • profesionalūs dėstytojai bei maisto technologijų srities specialistai-praktikai;
  • neribotos mokslinių tyrinėjimų galimybės;
  • sudarytos sąlygos pagal Erasmus+ programą studijuoti ar atlikti praktikas užsienio universitetuose bei įmonėse;
  • reali galimybė praktinius įgūdžius tobulinti naujai įkurtose Neorganinės ir organinės chemijos, Maisto chemijos, Fizikinės cheminės analizės, Mikrobiologijos, Regioninio technologijų centro laboratorijose;
  • specializuotoje STEAM centro Maisto produktų technologijos, kulinarinio meno ir sveikatinimo laboratorijoje atsiveria galimybė kūrybiškai panaudoti gamtinius resursus pagrindinio fiziologinio žmogaus poreikio (maitinimosi ir sveikatinimo) tenkinimui;
  • galima įgyti darbdavių ir darbo rinkos poreikius atitinkančią kvalifikaciją maisto technologijų srityje;
  • akademinė aplinka, leidžianti pasijusti lygiaverčiu tarptautinės bendruomenės nariu.

Nori sužinoti daugiau apie studijas Alytaus kolegijoje? Registruokis į konsultacijas el. paštu priemimas@akolegija.lt, skambink tel. 8 (315) 65 013, mob. 8 687 80 574, gauk atsakymus į Tau rūpimus klausimus. Konsultacijos vyksta Informacinių technologijų ir vadybos fakultete, 104 kab. (Seirijų g. 2, Alytus).

Alytaus kolegijos direktorius, MPT studijų programos koordinatorius Sigitas Naruševičius


Alytaus kolegijos direktorius, dėstytojai ir studentai – UAB „Rivona“ Alytaus pieninėje. Susipažinta su technologijos proceso naujovėmis, produkcijos asortimentu, darbo organizavimo pakeitimais robotizuojant gamybą.


MPT studijų programos nuolatinių studijų studentai Ignas Lideika, Agnė Veremejytė ir Greta Pangonytė studijų metu pagal Erasmus+ programą Italijoje susipažino su istorine šalies praeitimi

MPT absolventas Tomas Ramančiuckas, AB „Kauno grūdai“ Naminių gyvūnų pašarų gamybos cecho meistras

 

Komentarai

Įveskite vardą
Įveskite el. pašto adresą

two × four =

Kitos naujienos

Į viršų